Maak kennis met Wim

Als kind wilde ik stiekem een beetje Brigitte Kaandorp zijn. Optreden, mensen laten lachen, leek me heerlijk. Al haar liedjes kon ik meezingen. Laatst hoorde ik het heerlijke ‘Ik heb een Heel Zwaar Leven‘ op mijn podcast. De tranen liepen over mijn wangen. Hoe herkenbaar. Natuurlijk niet van mezelf šŸ˜‰

Het deed me denken aan Wim. En iedere schuldhulpverlener en bewindvoerder kent ongetwijfeld ook een Wim. Want Wim is iemand die problemen aantrekt. En geen idee heeft hoe dat komt. Wim begroet je in eerste instantie allervriendelijkst. En als Wim vervolgens de gelegenheid krijgt zijn verhaal te doen, gaat ‘ie los. Want alles wat Wim vertelt, ademt jarenlange frustratie uit. Op zo’n moment voel ik dan de ademhaling hoog in mijn keel. Dat is wat Wim met mij doet. Ā Wim ziet dat niet, want hij zit vol in zijn verhaal. Onderkoeld, met een soort humor die niet de mijne is, probeert hij laconiek uit te leggen dat hij best Een Heel Zwaar Leven heeft.

Het komt er dan na pakweg drie kwartier op neer, dat de hele wereld tegen hem is. Dat het hem een raadsel is hoe dat komt. Maar dat hij een ding heel zeker weet: dat Wim zoveel schulden en zorgen heeft en er maar geen oplossing voor komt, ligt aan alles en iedereen om hem heen, maar niet aan Wim zelf, gelukkig.

En waarom heb ik nu zo’n moeite met Wim? Omdat ik er niet tegen kan als je niet je eigen verantwoordelijkheid neemt. Ik zou dus willen zeggen: “Kom op Wim, geef jezelf een schop onder je kont en stop met huilen, werk aan de winkel!” En ik zeg niet dat het makkelijk is, en ik zeg niet dat er geen tegenslag zal komen. En dat ik me kan voorstellen dat er af en toe een dag is dat je niet onder de dekens vandaan wilt komen. Maar daarna is het tranen drogen en weer doorgaan.

Die trap onder de kont, die mogen we mensen soms best wat meer geven. Want daar begint het, bij iemand die tot Wim doordringt en zegt:”Stop ermee, zo kan het niet langer!” En als Wim dat beseft, dat het echt bij hem vandaan moet komen. Dan kunnen wij, de schuldhulpverleners, pas echt aan de slag. Tot die tijd is er met Wim niet zoveel te beginnen.

Dit is wat ik wil doen. Mensen laten zien dat zij de sleutel zijn om uit de schulden te stappen. Niemand anders, het begint echt helemaal bij jezelf. Als je dat ziet, is er vervolgens volop hulp voor handen. Hulp die beklijft, die echt iemands leven kan veranderen omdat het aankomt. Omdat iemand zelf wil.

Wat een gemiste kans dat hier in de actieplan brede schuldenaanpak over de ‘brede schuldenaanpak’ van de coalitie niets over in staat. Want het begint echt altijd bij de mensen zelf. Al het andere is pleisters plakken. Nuttige pleisters, maar plakwerk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s