Ode aan de schuldhulpverlener

Het is zomer. En dat heerlijke weer stemt vrolijk. Ik mag dan een positief kritische instelling hebben, ik ben zeker niet te beroerd om een welgemeend compliment uit te delen. Want waarom zou iemand in hemelsnaam schuldhulpverlener willen worden? Het vraagt een enorme berg competenties: juridische kennis zoals het gewijzigd huwelijksvermogensrecht sinds januari 2018; financiële kennis, zoals de berekening van het vrij te laten bedrag in elke denkbare woonsituatie; communicatieve vaardigheden om met een enorm diverse doelgroep een bereidwillige samenwerkingsrelatie tot stand te brengen; onderhandelingsvaardigheden, om die ene weigerachtige crediteur alsnog over de streep te trekken en last but not least de leidinggevende, voor wie de caseload altijd wel wat voller kan, de gesprekken wat korter, de hulp wat beknopter en de doorlooptijd wat beperkter. What on earth was de schuldhulpverlener thinking toen hij solliciteerde?! 

Werkelijk iedere schuldhulpverlener die ik spreek, werkt vanuit zijn oprechte betrokkenheid bij het wel en wee van zijn medemens. Met de insteek om degene die het op dat moment wat minder heeft, een stap vooruit te helpen.  Met begrip voor iemands situatie, interesse voor de omstandigheden, en praktische tips om op te klimmen uit het schuldendal. Desondanks haken veel mensen met schulden af. Ergens gaandeweg de rit voelen ze zich toch niet gehoord, zijn ze bij de schuldhulp toch niet op hun plek of schamen zich alsnog omdat ze weinig actie ondernemen om op te krabbelen. 

En de schuldhulpverlener? Die laat het er niet bij zitten. Belt, mailt, belt nog eens, en pas als er echt geen contact meer volgt, laat hij de zaak rusten. Totdat de klant zich opnieuw meldt. En gaat dan opnieuw geduldig weer van voren af aan aan de slag. Waarom? Omdat het misschien niet altijd lukt, maar omdat er ook dat verhaal tussenzit van die vrouw die zo dankbaar is dat ze uiteindelijk haar leven weer op de rit heeft gekregen. Die man die na jarenlange ellende eindelijk weer rust heeft nu er een regeling loopt met zijn schuldeisers. Dat zijn de kleine pareltjes van de schuldhulpverlener. 

Wat ongelooflijk mooi.

We kennen geen schuldhulpverlener-van-het-jaar verkiezing, hoeft ook niet, maar het zou mooi zijn om alle schuldhulpverleners eens in het zonnetje te zetten. Voor nu vast een klein beetje extra zon voor jullie. Fantastisch dat jullie dit doen. Chapeau.

Meer lezen?

De online schuldencoach

Als ik de baas zou zijn 🙂

Maak kennis met Wim

Geef je klant eens een knuffel

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s